Bowlingtoernooien

Bowlen is een erkende sport waarbij ook regelmatig toernooien worden georganiseerd. Bowlers komen natuurlijk voor het plezier en om hun spel te meten met andere spelers, maar ze kunnen ook een behoorlijke prijzenpot winnen die niet mis is. Bij toernooien worden de bowling regels streng gehanteerd en is valsspelen geen optie, anders kun je penalties (strafpunten) krijgen die verdere deelname mogelijk verhindert.

Welke toernooien zijn er?

Er zijn verschillende toernooien waarvan de meeste in Nederland en België georganiseerd worden omdat zij koploper zijn in de bowlingcompetitie. Als amateur maar ook als professional kun je terecht bij een lokale vereniging die deze competities aanbiedt. Er zijn verschillende categorieën die gaan van A t/m D waarbij het A-toernooi op internationaal niveau is en het D-toernooi alleen voor amateurs is bedoeld. Bij het D-toernooi is er vaak geen prijzengeld te winnen maar vanaf C t/m A is dat wel het geval. Het grootste toernooi is de European Bowling Tour die jaarlijks georganiseerd wordt in Europa. Hier kunnen internationale professionals een behoorlijk bedrag mee naar huis nemen als ze winnen. In 2018 was de prijzenpot in totaal maar liefst €625.000 en kon je per ronde €52.000 winnen. Er deden 3.354 deelnemers mee waarvan 2.737 man en 617 vrouw.

Er zijn ook toernooien met een speciale doelgroep zoals 50 plussers, senioren (65+), jeugd, vrijgezellen en NBF. NBF staat voor Nederlandse Bowling Federatie, die alle officiële toernooien vastlegt en waarbij je je als (semi-)professional kunt aansluiten. Een NBF toernooi is dus een toernooi van NBF leden. Alle NBF toernooien zijn weer onderverdeeld in de categorieën A t/m C, dit omdat de D-toernooien veelal bij lokale verenigingen georganiseerd worden en kleinschaliger zijn. Om bij de absolute top te komen is het dus aan te raden vaak mee toen aan toernooien die bij NBF aangesloten zijn en op die manier je weg omhoog te banen, NBF doet namelijk aan nationale selectie om zo teams samen te stellen voor internationale toernooien.